Att skriva klart ett manus är en stor bedrift i sig, och en av de främsta anledningarna till att många inte förverkligar sina skrivardrömmar. Det krävs tålamod, envishet, galen fantasi och en hel del tid.
För den som skickar in sitt manus till ett förlag är resan annorlunda – när manuset lämnas över släpper en stor del av ansvaret från ens axlar. Men om du väljer att göra allt själv, måste du vara beredd på att axla hela den bördan själv. Och det är mer än vad många kanske tror.
Skriva och slutföra manuset
När manuset är klart, börjar en annan typ av arbete: granskning och testläsning, om och om igen. Allt måste gås igenom, slipas och finslipas för att bli så bra som möjligt. Det här steget tar tid och kräver tålamod.
Formgivning och förberedelser för tryck
Omslaget ska skapas – antingen gör du det själv eller anlitar någon. Sedan ska en säljande baksidestext och titel på plats. Därefter behöver du en distributör som kan göra boken tillgänglig för onlinehandlare, och en inlaga som behöver designas. Många lär sig program som InDesign bara för detta ändamål.
För både e-bok och tryckt bok behövs rätt format, och ansökan om ISBN är ett måste. Det innebär också att skapa en rygg och baksida för boken.
Publicering och distribution
Du behöver skicka pliktexemplar till Kungliga biblioteket och BTJ, i hopp om att BTJ recenserar boken, vilket kan göra det enklare att få in den i bokhandeln.
Sedan är det dags att få boken tryckt och förbereda dig på att nå ut till läsarna – vilket bara är början på nästa kapitel.
Marknadsföring och försäljning
Att skapa närvaro på sociala medier är nästan ett måste idag, och det kräver både tid och engagemang. Annonskampanjer och marknadsföringsmaterial ska produceras, vilket ofta blir ett arbete som även det faller på dig själv.
Du behöver också kontakta vänner, familj, medier, influencers och bokbloggare för att få boken att spridas. Och så ska du bygga kontakter med bibliotek och bokhandlar för att försöka få in din bok där.
Den eviga finslipningen
När jag finputsade manuset för Erlandsson efter att den redan varit utgiven, blev redigeringsprocessen en utmaning i sig. Redigeringen slutade med att boken blev fyra sidor kortare – vilket ledde till att jag behövde uppdatera omslaget, baksidan och ryggen för att matcha den nya tjockleken. Att få till nya versioner, ISBN och upplagor kan vara både tidskrävande och frustrerande.
Slutsats – en tredjedel av resan
Att självpublicera innebär att du gör allt som ett helt förlag annars skulle ta hand om. Kombinera det med vanligt arbete, eget företag, familj och skrivande! Om du drömmer om att ge ut din egen bok, var då beredd på att arbetet inte är slut när manuset är klart – det är bara en tredjedel av resan. Men för mig har det ändå varit värt varje steg.
Om du har viljan och envisheten att ta dig igenom allt detta, så kommer du till slut att hålla något i handen som är helt och hållet ditt eget – och det är en känsla som är svår att beskriva.